Zdrowe odżywianie
4
A A A

Niedoceniona kaszanka. Dlaczego powinieneś się do niej przekonać?

kaszanka a zdrowie

Kaszanka – tak uwielbiana przez Polaków, a wciąż tak niedoceniana. Czasami traktowana jako „kiełbasa dla ubogich”. Zupełnie niesłusznie!

Z czego tak naprawdę się składa? Tradycyjny produkt bazuje na krwi wieprzowej, podrobach, tłuszczu, kaszy (jęczmiennej lub gryczanej), jelitach, cebuli oraz przyprawach. Taki skład zapewnia mu wysoką zawartość żelaza, cynku, witamin z grupy B. W związku z tym kaszanka stanowi doskonały produkt dla osób z anemią. Żelazo, które się w niej znajduje, jest bardzo łatwo przyswajalne. Poza tym, jak sama nazwa wskazuje produkt bazuje na kaszy (zazwyczaj na kaszy gryczanej, uważanej za „królową” wśród kasz ze względu na bogactwo składników mineralnych, które w niej występują), która uznawana jest za kopalnię witamin (zwłaszcza z grupy B) i mikroelementów, a także błonnika pokarmowego.

Kasze polecane są też osobom żyjącym w ciągłym stresie, a to ze względu na wysoką zawartość magnezu oraz wspomagających działanie układu nerwowego, wspomnianych już witamin z grupy B.

Kiedy uważać? Jeśli cierpisz na podwyższony poziom cholesterolu powinieneś zrezygnować z kaszanki! Zawiera ona bowiem sporo tego składnika pokarmowego.

Tyle, jeśli chodzi o medycynę konwencjonalną. Trochę więcej w tej kwestii ma natomiast do powiedzenia medycyna niekonwencjonalna. Naturopaci od dłuższego czasu szukają naturalnych sposobów radzenia sobie z chorobami tarczycy. Ostatnio hitem na forach jest świńska tarczyca, która spożywana w sproszkowanej formie ma pomagać w leczeniu niedoczynności tarczycy oraz choroby Hashimoto. Faktem jest, że w wielu krajach stosuje się świńskie hormony do leczenia tych schorzeń, jednak w Polsce ta praktyka nie jest przyjęta. Zwolennicy naturalnych metod polecają zatem cierpiącym na te dolegliwości spożywanie… kaszanki! Tłumaczą to faktem, że we krwi krążą produkowane hormony – zatem znajdują się tam także hormony tarczycy.

Oczywiście kaszanka za względu na specyficzny skład (i smak!) ma tak wielu miłośników, ilu zagorzałych przeciwników. Jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje, aczkolwiek warto mieć na uwadze aspekty żywieniowe związane z tym produktem.

Jeśli zdecydujemy się spożywać kaszankę – wybierzmy tę o jak najprostszym składzie (czyli wspomnianych już: krwi wieprzowej, podrobach, tłuszczu, kaszy (jęczmiennej lub gryczanej), jelitach, cebuli oraz przyprawach), wytwarzaną tradycyjnie. Jeśli lista składników jest zbyt długa, lepiej zastanówmy się dwa razy, gdyż wyrób ten można bardzo łatwo zafałszować, dodając zbędnych składników żywnościowych, wątpliwej jakości podrobów, aromatów i konserwantów.

Ciekawostka – w wielu krajach istnieją odpowiedniki naszej polskiej kaszanki. Przykładowo, w Hiszpanii jej odpowiednikiem jest tak zwana morcilla – zamiast kaszy gryczanej zawiera jednak ryż; w Szkocji z podrobów, w owczym jelicie serwuje się słynne haggis – przysmak, którym zajadają się wszyscy Szkoci. Szeroko znane są także angielski black pudding, czy niemiecki Blutwurst. Francuzi są natomiast dumni z boudain noir. Dlaczego więc my nie mielibyśmy być dumni z naszej kaszanki?

Jedz kaszę gryczaną dla zdrowego serca

Kasza gryczana jest produktem, który znany i stosowany jest w Polsce od pokoleń. Do...

Dlaczego warto jeść ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, czyli o naturalnych prebiotykach

Temat probiotyków i zdrowych jelit zrobił się ostatnio jednym z głośniejszych...

Pomysły na zdrowe śniadanie dla dziecka

Dobre śniadanie to źródło energii na nowy dzień. Co warto przygotować dla dziecka? Jak przekonać je do zdrowych posiłków? Reklamy bardzo często przekazują nam wizję superzdrowych, energetyzujących śniadań dla dzieci głównie w postaci gotowego batonika/ciasteczka/czekoladowych płatków do mleka. Oczywiście obowiązkowo...

Masło czy margaryna – które wybrać?

Można powiedzieć, że to pytanie jest niemal tak samo nierozstrzygalne, jak słynne już słowa Hamleta. Z jednej strony masło pełne jest witamin, ale margaryna zawiera bardziej wartościowe tłuszcze. Które smarowidło wybrać, by nie zaszkodzić zdrowiu? Co wybrać – masło czy margarynę? Sklepowe półki pełne są różnych smarowideł...

Co najlepiej jeść we wrześniu?

Wrzesień to schyłek lata i początek kolejnej pory roku. W tym okresie możemy cieszyć się darami matki natury, która dostarcza nam wtedy wartościowych pyszności. Co w tym miesiącu KONIECZNIE powinno znaleźć się na naszym stole? Przedstawiamy top 5 zaproponowane przez dietetyk Magdalenę Olańską. Śliwki We wrześniu wciąż jeszcze...